Heb ik een vaarbewijs nodig in Nederland?

In Nederland is een ICC niet nodig maar onder bepaalde omstandigheden of in bepaalde vaargebieden wel het nationaal equivalent, het Vaarbewijs 1 of 2. Wanneer u vaart met een schip langer dan 15 meter, of een snelheidspotentieel van meer dan 20 kilometer per uur ( 11 knopen) dient u op Nederlandse binnenwateren in het bezit te zijn van Vaarbewijs 1. Voor het varen in bepaalde gebieden is het Aanvullend Vaarbewijs nodig (Vaarbewijs 2). Dit geldt voor het IJsselmeer, Westerschelde, Oosterschelde, Eems en Dollard. (De wetgever heeft er vervolgens weer geen problemen mee wanneer u met een lekke rubberboot op de Noordzee vaart, zonder papieren. Zolang u maar geen havens aanloopt…)